Foto: Popa Marc (foto stânga), Traian Moldovan (foto dreapta)

Mai încurcă cifrele, dar niciodată replicile. Actorul Daniel Suciu este responsabil de partea financiară a proiectului Project Humanity: Theater Lab 1.0.
Noi îl cunoaștem de la InstaCraiova, The Festival și așteptăm cu nerăbdare să-l vedem și în spectacolul Furtuna de William Shakespeare, regia Nicolas Cristache, începând cu 20 mai la Sala Mică a Teatrului Naţional Târgu-Mureş – Compania Liviu Rebreanu.

Andreea Melinescu: Când și cum a fost prima întâlnire cu scena?
Daniel Suciu:
Prima întâlnire cu scena a fost pe data de 1 iunie 2017 când am jucat în spectacolul „Artă” de Yasmina Reza în regia Mirelei Bucur la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe. Pe vremea aceea făceam parte din trupa de teatru „Ego”, iar Mirela Bucur ne-a oferit șansa să simțim lumea magică a teatrului. Țin minte că în timpul spectacolului datorită emoțiilor puternice, a adrenalinei, am început să simt plăcerea de a fi pe scenă.

A.M.: Ce te-a făcut să alegi meseria de actor?
D.S.:
Când eram în clasa a IX-a am fost la spectacolul „Mai întâi te naști” în regia lui Radu Afrim la Teatrul „Andrei Mureșanu”, nu cred că am înțeles foarte multe la vremea aceea, însă mi-a oferit o experiență atât de intensă încât mi-am propus să descopăr mai multe despre lumea teatrului. Așa am cunoscut-o pe Mirela Bucur, actriță și regizoare, care, din păcate, ne-a părăsit prea devreme, neapucând să-i mulțumesc cu adevărat pentru toată dragostea, dedicarea și sprijinul acordat. Mi-a oferit încredere și m-a sfătuit să aleg acest drum, iar pentru acest lucru îi voi fi veșnic recunoscător.

A.M.: Cum te-ai descrie în 3 cuvinte?
D.S.:
Visător, echilibrat, ambițios.

A.M.: Ce personaj ți-ar plăcea să interpretezi și de ce?
D.S.:
N-am un personaj preferat, nu visez să joc un anumit spectacol sau să interpretez un personaj anume. Îmi doresc să ofer o experiență de neuitat spectatorului cu orice personaj interpretat. Pun aceeași dorință, credință, adevăr în fiecare personaj. Iubesc căutarea, descoperirea, drumul parcurs până la întâlnirea cu identitatea personajului.

A.M.: Ce diferențe există între Daniel actorul și Daniel omul?
D.S.:
Nu cred că există vreo diferență între actorul și omul Daniel Suciu. Simt că am ajuns la o etapă a vieții mele în care vreau sa mă cunosc cât mai mult și să evoluez. Privesc actoria ca un stil de viață, face parte din mine și am devenit indispensabil de ea.

Foto: Cristina Gânj, preluată de pe Facebook Teatrul Naţional Târgu-Mureş

A.M.: Acesta va fi primul spectacol ca actor independent (fără sprijinul universității sau al unui teatru de stat), care sunt așteptările tale?
D.S.: Sunt sigur că spectacolul va ieși bine deoarece am mare încredere în echipă. Faptul că ne cunoaștem, că am mai colaborat împreună, că ne înțelegem, că ne lăsăm orgoliile deoparte nu pot fi decât lucruri benefice în realizarea spectacolului.

A.M.: Spectacolul va fi inspirat din probleme actuale ale societății, ne poți da un exemplu de obstacol de care te-ai lovit și cum ai reușit să îl depășești?
D.S.: Sunt din Sfântu Gheorghe, un oraș cu diversitate culturală și etnică, și mă mândresc că am copilărit într-un mediu atât de plăcut și din care am învățat atât de multe. În prezent sunt stabilit la Târgu Mureș și m-am lovit de acest conflict interetnic. Extremiști există de ambele părți, însă întotdeauna trebuie să recurgem la calm și înțelegere. Consider că bunăvoința și implicarea ambelor părți, maghiare și române, pot aduce un plus fantastic orașului, mai ales în spațiul cultural.

A.M.: Vom vorbi și despre valori, te rog să ne spui trei valori după care te ghidezi în viață?
D.S.:
Generozitatea, sinceritatea și creativitatea. Sunt de părere că trebuie să avem grijă de mintea noastră, precum avem de trupul nostru. Trebuie să ne „hrănim” mintea cu lucruri de calitate, să ne ajutăm să devenim mai buni și să ne sprijinim în momentele dificile.

A.M.: Cum caracterizezi societatea de astăzi?
D.S.: Instabilă, nesigură, axată pe estetic, nu pe conținut. Trăim într-o societate în care lumea virtuală predomină interacțiunea cu oamenii. Uităm să ne bucurăm de lucrurile simple. Suntem atât de prinși de rețele de socializare, încât contactul fizic cu oamenii ne face să devenim anxioși. Tehnologia ne ajută, dar ne poate și dărâma. Nu mai avem valori adevărate după care să ne ghidăm, avem doar forme goale.

A.M.: Și cum crezi că teatrul o poate influența?
D.S.: Teatrul acționează ca o „armă” eficientă împotriva indiferenței, neglijenței, incompetenței, suprimării pe care o aplică clasa politică societății. Instrumentul de bază, care sprijină funcționarea corectă a unei comunități, formând și completând o educație sănătoasă, armonioasă prin transmiterea pe viu a unor valori, modele și principii.

Project Humanity: Theater Lab 1.0 are ca obiectiv crearea unui context educativ – cultural pentru tineri, menit să le dezvolte spiritul civic și democratic, dar și creativitatea, gândirea critică și participarea activă. Este al V – lea proiect co-finanțat de Corpul European de Solidaritate sub egida Asociației April Hub, două din proiectele trecute fiind premiate la Gala Tineretului din România, precum și la Gala Societății Civile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.