Timp de 3 luni organizăm proiectul Citizenship Lab, un proiect ce are ca obiectiv creșterea gradului de informare despre cetățenia activă, valorile democratice, importanța votului pentru un număr de peste 500 de tineri, cu vârste între 14 -24 de ani, din Craiova.
Proiectul este compus din două workshopuri, patru sesiuni de informare și o campanie de informare, activități menite să informeze și să responsabilizeze tinerii cu privire la statutul de cetățean activ, importanța exercitării dreptului la vot, precum și principiile și valorile europene.
Citizenship Lab este cofinanțat de Corpul european de solidaritate al Uniunii Europene.
English description:
The purpose of Citizenship Lab project is to inform and empower young people about the status of active citizen, the importance of exercising the right to vote and the importance of the European democratic principles and values.
Citizenship Lab project aims to increase awareness of active citizenship, democratic values, and the importance of voting for over 500 young people aged 14 – 24 from Craiova for 3 months.
In order to reach our goal, we organized one workshop named Strong Citizens, strong Europe, 2 information sessions on democracy and the right to vote, 2 information sessions focused on active citizenship and another workshop named Young in Europe, at the 2nd edition. We also organized an information campaign in 6 educational institutions.
Activități
Strong Citizens, strong Europe, workshop
Primul workshop a avut loc pe data de 27.09.2019, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Tudor Arghezi”. În cadrul workshop-ului Strong Citizens, strong Europe, elevii au învățat de ce drepturi dispun ca cetățeni ai Uniunii Europene, care sunt caracteristicile unui cetățean activ în societate. De asemenea, am dezbătut și motivele pentru care anul acesta tinerii au înregistrat o prezență record la alegerile pentru Parlamentul European.
Young in Europe – Ediția a II – a, workshop
Workshop-ul Young in Europe a avut loc pe data de 15.11.2019 și a fost găzduit de Teatrul pentru copii și tineret Colibri.
Ce te motivează să fii un cetățean activ? Cum te implici în viața publică și ce înțelegem prin democrație participativă? Care sunt valorile în care crezi? Sunt câteva subiecte pe care le-am dezbătut în cadrul workshop-ului. Nu au lipsit elementele de educație non-formală, alături de voia bună.
Agenda evenimentului a fost următoarea:
- 18:20 – Welcome
- 18:40 – Get to know each other
- 19:10 – Cetățenie activă – implicarea tinerilor în viața publică
- 19:40 – Sugar Break
- 20:00 – The Building Game – pe ce valori se întemeiază Uniunea Europeană – în echipe, vom construi un turn, apoi vom îl vom contura în funcție de valorile europene –
- 20:40 – Programe de tineret și oportunități
- 21:00 – Networking
Video eveniment – aici.
Sesiuni de informare
- două sesiuni de informare cu privire la democrație si dreptul la vot, adresate grupului țintă 18 – 24 de ani, în parteneriat cu Liceul Teoretic Tudor Arghezi, pe data de 7.10.2019 și cu Facultatea de Litere, Universitatea din Craiova, pe data de 8.11.2019.
- două sesiuni de informare, axate pe cetățenie activă și valorile europene, adresate grupului țintă 14 – 18 ani, pe data de 5.11.2019 în parteneriat cu Liceul Teoretic Tudor Arghezi și pe data de 20.11.2019 în parteneriat cu Colegiul Național Economic Gheorghe Chițu.
Campanie de informare
Campania de informare s-a desfășurat în perioada 01 octombrie – 24 noiembrie 2019, în Universitatea din Craiova, Colegiul Național Economic Gheorghe Chițu, Liceul Tehnologic Auto, Liceul Teoretic Tudor Arghezi, Colegiul Național Carol I și Colegiul Tehnic de Arte și Meserii Constantin Brâncuși. Campania a constat în distribuirea a patru materiale informative, alături de o serie de materiale promoționale ale proiectului. Temele materialelor informative au fost legate de cetățenie activa și caracteristicile unui cetățean activ, drepturile unui cetățean european cu accent pe dreptul la vot și valorile pe care se întemeiază Uniunea Europeana. De asemenea, am primit și o serie de materiale informative de la Biroul de Informare al Parlamentului European în România.
Materialele informative sunt disponibile și online, aici.
Beneficiarii campaniei de informare au fost 441 de tineri, iar 123 de tineri au fost beneficiarii workshop-urilor și sesiunilor de informare.