Foto: Traian Moldovan
Actrița Cristina Brumă este și colega noastră din departamentul de Marketing și PR, și da, aici avem un departament, căci sunt multe rețele sociale și postările noastre de abia acum încep.
Cristina a fondat și PowerGlide Studio și vă invităm să ascultați și primele 2 episoade din seria De ce să faci artă în 2023?.
Andreea Melinescu: Când și cum a fost prima întâlnire cu scena?
Cristina Brumă: La 15 ani am întrat într-o trupă de teatru pentru amatori fiindcă mă pasiona teatrul încă de când eram copil și voiam să îmi dau seama dacă chiar îmi place cu adevărat. La început mi-a fost greu datorită emotivității mele, dar după primul spectacol am știut că vreau să simt acea emoție și adrenalină toată viața mea.
A.M.: Ce te-a făcut să alegi meseria de actor?
C.B.: Am avut dintotdeauna senzația că am mesaj de comunicat lumii și încă simt că viața mea nu ar fi completă dacă nu aș împărtăși oamenilor ceea ce simt și gândesc.
A.M.: Cum te-ai descrie în 3 cuvinte?
C.B.: Trei adjective care cred că mă caracterizează destul de bine sunt curioasă, expansivă, curajoasă.
A.M.: Ce personaj ți-ar plăcea să interpretezi și de ce?
C.B.: Nu există un personaj pe care mi-aș dori să îl interpretez în mod deosebit. Niciodată nu am văzut magia teatrului stând într-un personaj. Cred că farmecul teatrului se află în a fi prezent aici și acum alături de oameni, deși nu m-aș supăra să interpretez un “personaj” care să îmi semene mult mie.
A.M.: Care este povestea ta preferată și cum te regăsești în ea?
C.B.: Una din poveștile mele preferate, încă din copilărie, este cea a Micului Prinț, care atrage atenția asupra unor aspecte extrem de interesante despre viață și societate. M-am regăsit mereu în călătoria lui, fiind și eu la rândul meu o ființă foarte mică ( de 1,58 mai exact) și confuză în lumea în care trăiesc, dar nu îmi pierd curajul și vreau să descopăr totul despre viață. Cred că “lumea adulților ” este una complicată și haotică, dar încerc, în suflet, să rămân mereu același copil curios și plin de întrebări.
A.M.: Ce diferențe există între Cristina actorul și Cristina omul?
C.B.: Nu cred că există o diferență mare între Cristina actrița și Cristina omul. Poate că prima e puțin mai dezinvoltă și activă în timp ce a doua e mai timidă și îi place să observe. Dar cred că pe scenă se află același om sincer și vulnerabil care se află și în afara scenei.
A.M.: Atunci când urci pe scenă, care este cea mai mare frică a ta?
C.B.: Cea mai mare frică pe care o am când pășesc pe scenă este că poate nu sunt suficient de capabilă să mă dăruiesc oamenilor, dar în momentul în care simt energia publicului și sprijinul partenerilor de scenă și această teamă dispare.
A.M: Acesta va fi primul spectacol ca actor independent (fără sprijinul universității sau al unui teatru de stat), care sunt așteptările tale?
C.B.: Cred că un proiect independent ne poate oferi libertatea de a ne explora mai mult ca artiști. Până în acest moment ne-am limitat la standardele și cerințele universitare, respectând așteptările pe care le are mediul universitar de la noi, dar poate că acest proiect ne va oferi libertatea de a exprima cu mai mare ușurință ceea ce ne frământă.
A.M.: Spectacolul va fi inspirat din probleme actuale ale societății, ne poți da un exemplu de obstacol de care te-ai lovit și cum ai reușit să îl depășești?
C.B.: Una din problemele secolului XXI care mă frământă și mă pasionează în același timp este superficialitatea relațiilor umane. Datorită evoluției social-media și exploziei tehnologiei, avem totul atât de aproape dar suntem totuși atât de departe unul de celălalt. Încerc cu fiecare zi să trăiesc mai mult în dimensiunea realității și mai puțin în cea virtuală, deși e destul de dificil, și caut tot mai mult relații și prietenii în planul realității încercând să mă conectez la cele mai umane părți din mine.
A.M.: Vom vorbi și despre valori, te rog să ne spui trei valori după care te ghidezi în viață?
C.B.: Am un set de valori bine definit și sunt câteva aspecte care sunt extrem de importante pentru mine și îmi ghidează întreaga existență: responsabilitatea, dedicarea, respectul, loialitatea.
A.M.: Cum caracterizezi societatea de astăzi?
C.B.: Cred că societatea de astăzi e în permanentă mișcare, plină de informații și opinii, dar în definitiv tristă și confuză. Nu mai avem idei, concepte și valori clare. Totul este relativ și într-o continuă schimbare. Și poate acesta e un lucru bun.. rămâne de văzut.
A.M.: Și cum crezi că teatrul o poate influența?
C.B.: Nu cred că teatrul are o soluție pentru problemele societății actuale, însă cred că poate invita oamenii la o permanentă discuție și ne poate încuraja să ne descoperim împreună. Cred că orice experiență teatrală care invită oamenii la dialog face viața să merite a fi trăită.
Project Humanity: Theater Lab 1.0 are ca obiectiv crearea unui context educativ – cultural pentru tineri, menit să le dezvolte spiritul civic și democratic, dar și creativitatea, gândirea critică și participarea activă. Este al V – lea proiect co-finanțat de Corpul European de Solidaritate sub egida Asociației April Hub, două din proiectele trecute fiind premiate la Gala Tineretului din România, precum și la Gala Societății Civile.