Foto: Popa Marc
Last but not least is Sergiu Ștefanache. Și el face parte din departamentul de Marketing și PR, si jonglează cu repetițiile, fie la spectacolul nostru, fie la spectacolul Furtuna de William Shakespeare, regia Nicolas Cristache, pe care așteptăm să îl vedem pe 20 mai la Sala Mică a Teatrului Naţional Târgu-Mureş – Compania Liviu Rebreanu.
Andreea Melinescu: Când și cum a fost prima întâlnire cu scena?
Sergiu Ștefanache: Prima mea întâlnire cu scena, excluzând spectacolele cu participare obligatorie de la grădiniță, a fost în cadrul unei asociații, care oferea cursuri de teatru pentru amatori. Ce aveam noi de prezentat publicului erau sketch-uri, luate de pe YouTube, ai diverșilor actori consacrați din România precum Horațiu Mălăele sau grupul Stela-Arșinel. Emoțiile mă copleșeau prea tare ca să pot relata exact cum a fost, dar vă pot asigura în proporție de 100% că nu a fost nimic stălucit, dar aveam nevoie de experiența asta ca să pot trece mai departe la următorul pas.
A.M.: Ce te-a făcut să alegi meseria de actor?
S.Ș.: Cred că dorința mea de a face pe ceilalți să râdă. Când eram mic nu ratam niciun episod de „Mondenii” sau „Trăsniți în NATO”. Îmi plăcea să râd și în același timp să îmi imaginez cum aș face eu rolul respectiv, dar cu toate astea nu mă gândeam că aș vrea să fac acest lucru până când bunica a spus că ar trebui să devin actor. Acel moment a fost definitoriu pentru mine.
A.M.: Cum te-ai descrie în 3 cuvinte?
S.Ș.: Primul cuvânt la care mă gândesc este „amuzant” și sunt sigur că oamenii care mă cunosc vor râde atunci când vor citi acest articol. E plăcerea mea să îi fac pe oameni să se simtă bine. Aș putea spune că un alt cuvânt care mă definește este „curios”. Sunt foarte interesat să descopăr lucruri noi despre tot ce mă înconjoară, de asemenea este o calitate care mă ajută în viața mea de actor și mă pune întotdeauna pe drumul bun. Ultimul cuvânt este „energie”. Sunt mereu dispus să fac lucruri noi.
A.M.: Ce personaj ți-ar plăcea să interpretezi și de ce?
S.Ș.: Cred ca mă descurc destul de bine să interpretez caractere comice și negative. Pe aceste tipologii consider că mă descurc cel mai bine. Nu pot spune că am un personaj anume. Încerc să interpretez, cât de bine pot, ce primesc.
A.M.: Care este povestea ta preferată și cum te regăsești în ea?
S.Ș.: Dacă ne referim la un text dramatic, cred că cel mai mult mă regăsesc în „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams. Nu știu de ce, dar simt că rezonez destul de bine cu povestea respectivă.
A.M.: Ce diferențe există între Sergiu actorul și Sergiu omul?
S.Ș.: Diferența între mine Sergiu și actorul Sergiu este că cel din urmă se simte mai liber și se poate exprima cum dorește datorită convenției ce există pe scenă. E o plăcere să fiu altcineva în funcție de rolul pe care îl interpretez, deși regizorul poate să îmi ceară cu totul alt personaj, față de viziunea mea, eu reușesc să mă adaptez și să fac totul cât mai plăcut pentru mine.
A.M.: Atunci când urci pe scenă, care este cea mai mare frică a ta?
S.Ș.: Cea mai mare frică este, când urc pe scenă, să nu fiu în acord cu acțiunea care este acolo și să fac totul mecanic.
A.M.: Acesta va fi primul spectacol ca actor independent (fără sprijinul universității sau al unui teatru de stat), care sunt așteptările tale?
S.Ș.: Cred că o să ne descurcăm bine, la fel ca de fiecare dată. Sigur, o să fie mai greu, dar clar nu e nimic imposibil în asta.
A.M.: Spectacolul va fi inspirat din probleme actuale ale societății, ne poți da un exemplu de obstacol de care te-ai lovit și cum ai reușit să îl depășești?
S.Ș.: Sunt multe probleme care predomină în ziua de astăzi, dar cred că cea mai mare este piedica pe care o pune statul cetățeanului român, lipsa de interes pentru a face un lucru bine și dorința de a fura. Cum greu am trecut peste aceste probleme, dar treaba e că nu aș vrea să trec peste, aș vrea să fie rezolvate, dar știu sigur că nu se va întâmpla prea curând.
A.M.: Vom vorbi și despre valori, te rog să ne spui trei valori după care te ghidezi în viață?
S.Ș.: Onestitate, bunătate, înțelegere.
A.M.: Cum caracterizezi societatea de astăzi?
S.Ș.: Individualistă. Fiecare face ce poate doar ca să îi fie lui bine. Avem nevoie să spunem cu voce tare ca nu ne place și să schimbam aceste lucruri, fie că cei de la conducere vor asta sau nu. Sunt profund nemulțumit de societatea de astăzi, dar cred că e nevoie să ne schimbăm noi, ca mai apoi să se schimbe și conducerea. Consider ca suntem pe drumul bun. Schimbarea se întâmplă, dar încet.
A.M.: Și cum crezi că teatrul o poate influența?
S.Ș.: Teatrul are scopul de a discuta problema, de a se adresa publicului și a puncta ceva controversat, din plan local sau internațional. Cu toate acestea, nu are dreptul de a spune ce este corect sau nu. Trebuie ca oamenii să decidă asta. Iar ca să răspund la întrebare, da, teatrul poate influența oamenii, fie într-un mod bun sau rău.
Project Humanity: Theater Lab 1.0 are ca obiectiv crearea unui context educativ – cultural pentru tineri, menit să le dezvolte spiritul civic și democratic, dar și creativitatea, gândirea critică și participarea activă. Este al V – lea proiect co-finanțat de Corpul European de Solidaritate sub egida Asociației April Hub, două din proiectele trecute fiind premiate la Gala Tineretului din România, precum și la Gala Societății Civile.