Foto: Traian Moldovan (foto stânga), Facebook Teatrul Studio (foto dreapta).

Mai puțin de o lună ne desparte de premiera spectacolului realizat în cadrul proiectului Project Humanity: Theater Lab 1.0, co-finanțat de Corpul European de Solidaritate, așa că a venit timpul să cunoaștem mai bine echipa din spatele proiectului.

Începem cu Alex Stoicescu, managerul proiectului, dar și actor, îl puteți vedea pe scena Teatrului Naţional Târgu-Mureş, dar și la Teatrul Studio (Târgu Mureș), pe 06 aprilie, alături de colegii săi, în Orestia, după Eschil, regia Nicolae și Nicolas Cristache. Știm că Târgu Mureș este cam departe de Craiova, așa că pe 25 aprilie, de la ora 19:00, îl puteți vedea pe Alex în spectacolul Ierbar, regia Radu Afrim, o producție a Teatrului Naţional Târgu-Mureş, invitat pe scena Teatrului Național din Craiova.

Andreea Melinescu: Când și cum a fost prima întâlnire cu scena?
Alex Stoicescu: Prima întâlnire cu scena, din perspectiva actorului, a avut loc în liceu când am intrat într-o trupă de teatru amator. Eram în clasa a 10-a și la scurt timp după, am simțit că îmi doresc să devin actor.

A.M.: Ce te-a făcut să alegi meseria de actor?
A.S.: Când am început să joc într-o trupă de teatru, eram atras de libertatea și de invitația la joacă pe care ți-o oferă scena. Puteam să fiu oricine, orice și, mai mult, eram important. Anii au trecut și perspectivele au devenit mai deschise. Împreună cu experiența din cadrul facultății, a venit și îndreptarea atenției mele asupra publicului. Nu doar eu sunt important, ci și oamenii care sunt alături de mine într-un spectacol. În prezent, îmi doresc să ofer: emoții, trăiri, sentimente, să ne întâlnim sufletele împreună în sala de teatru și să comunicăm înspre a evolua sau, și mai mult, înspre a ne vindeca.

A.M.: Cum te-ai descrie în 3 cuvinte?
A.S.: Foc, Spirit, Copil.

A.M.: Ce personaj ți-ar plăcea să interpretezi și de ce?
A.S.: În general nu prea am personaje anume pe care să îmi doresc să le interpretez și asta pentru că sunt deschis la orice propunere. Dacă ar fi totuși ceva ce aș vrea să încerc este personajul Mefisto din Faust, dar cred, totuși, că sunt influențat de jocul actoricesc al Ofeliei Popii.

A.M.: Care este povestea ta preferată și cum te regăsești în ea?
A.S.: Povestea mea preferată este Micul Prinț. Mă regăsesc în inocența, curiozitatea și puritatea prințului, dar mai ales mi-ar plăcea să am o prietenă vulpe care să îmi ofere sfaturi.

A.M.: Ce diferențe există între Alex actorul și Alex omul?
A.S.: Până acum credeam că există una. Am început să nu mai disting cele două și să privesc și actorul și omul ca una și aceeași persoană. Poate Alex omul e mai timid, nu îmi dau seama.

Foto: Cristina Gânj, preluată de pe Facebook Teatrul Naţional Târgu-Mureş

A.M.: Atunci când urci pe scenă, care este cea mai mare frică a ta?
A.S.: Frica de a nu fi adevărat.

A.M.: Acesta va fi primul spectacol ca actor independent (fără sprijinul universității sau al unui teatru de stat), care sunt așteptările tale?
A.S.: Îmi dau seama că un spectacol independent aduce cu sine multe responsabilități de care, poate, eram ferit în facultate sau teatru. Singurele mele așteptări sunt legate de propria persoană, și anume să îmi pot organiza bine echipa și timpul.

A.M.: Vom vorbi, în cadrul proiectului, și despre valori, te rog să ne spui trei valori după care te ghidezi în viață?
A.S.: Loialitate, Onestitate, Măsură.

A.M.: Cum caracterizezi societatea de astăzi?
A.S.: Distanțată, rece și dezinformată.

A.M.: Și cum crezi că teatrul o poate influența?
A.S.: Unul dintre scopurile teatrului este de a influența societatea. Asta face cultura. Cum? Dacă pui o oglindă în fața spectatorilor, speri ca măcar câțiva să aibă curajul să se privească în ea.

Project Humanity: Theater Lab 1.0 are ca obiectiv crearea unui context educativ – cultural pentru tineri, menit să le dezvolte spiritul civic și democratic, dar și creativitatea, gândirea critică și participarea activă. Este al V – lea proiect co-finanțat de Corpul European de Solidaritate sub egida Asociației April Hub, două din proiectele trecute fiind premiate la Gala Tineretului din România, precum și la Gala Societății Civile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.